Verschillende zaken, één beker
In de zoektocht naar een duurzame en herbruikbare beker stuitte Stefan steeds op hetzelfde probleem. ‘Een aantal winkels en horecazaken wilde maar één bepaalde beker innemen. Dat zou betekenen dat onze gasten voor elke koffiezaak een andere beker moeten aanschaffen. Dat is ook niet duurzaam,’ geeft Stefan aan. ‘Bij WeCup is dat anders. Je kan je beker terugbrengen bij iedere aangesloten partner en dat hoeft niet eens in dezelfde stad te zijn. Dit maakt het voor gasten ook een stuk goedkoper en makkelijker.’
‘Dit netwerk van ondernemers is landelijk uitgerold. Je kan je beker in Den Haag halen en in Utrecht terugbrengen.’
Statiegeldsysteem met open armen ontvangen
‘Wij hebben met het oog op duurzaamheid geen wegwerpbekers meer. En wil je die koffie to-go toch, dan neem je je eigen beker mee of je neemt een WeCup,’ legt hij uit. Daar hebben gasten volgens Stefan helemaal geen probleem mee. ‘Natuurlijk, soms moeten we het concept bij vragen uitleggen. Als ze doorhebben dat ze de cup door de hele stad kunnen inleveren, zijn ze snel om. En die euro, die is voor veel gasten te verwaarlozen! Zeker omdat ze die later ook terugkrijgen en het een kwalitatief sterke beker is. Er is nog nooit iemand geweest die daarom ergens anders koffie is gaan halen.’
Met de neus dezelfde kant op
Stefan is blij dat er meer ondernemers in de buurt en in Nederland meedoen. ‘In plaats van dat iedereen zijn eigen idee heeft, zijn we allen met eenzelfde soort doel bezig. Duurzaam bezig zijn, minder afval produceren en het gebruik is ook nog eens goedkoper dan de inkoop van wegwerpbekers. Het is eigenlijk een win-win, voor zowel gasten als ondernemers uit de buurt.’
‘In plaats van dat iedereen zijn eigen idee heeft, zijn we allen met eenzelfde soort doel bezig.’
Nieuwe cups
‘Wat ik echt tof vind is dat de nieuwe cup in Nederland wordt gemaakt. Over het design is goed nagedacht,’ vertelt Stefan. ‘Niet alleen de look, maar ook voor barista’s werken ze goed. Goed schoon te houden en latte art is makkelijk te maken in de kleinere cup van 200 ml.’
Gasten moeten soms wel nog even wennen aan de nieuwe kleine beker, lacht Stefan. ‘Weet je wat grappig is? Die kleine variant, die ziet er echt super klein uit. Gasten denken daarom af en toe dat ze een mini-koffie krijgen en dat is helemaal niet het geval. 200 ml overtreft eigenlijk al wat we normaal gesproken in onze zaak schenken. Je ziet dat gasten gewend zijn aan enorme to-go-bekers en dat is helemaal niet nodig!’
Join the community!
Wil jij net als JoeJoe nooit meer denken aan de inkoop van wegwerpbekers, minder afval produceren, duurzaam bezig zijn, voldoen aan de SUP-regels en het goede voorbeeld geven aan jouw gasten? Dat kan. Sluit je als horecapartner aan bij de WeCup-community. Hoe meer ondernemers aansluiten, hoe beter het systeem! Ontdek snel alle voordelen voor onze horecapartners: https://www.wecup.nl/horeca/